The Babylon by Vo Trong Nghia Architects is Enveloped by a Facade of Lush Greenery

Last updated:

You may recollect a previous feature about the Pure Spa treatment center designed by MIA design Studio as part of the Naman Retreat Resort in Da Nang City, Vietnam.

Well here’s another component to the Retreat called The Babylon- A 32 room hotel with a similar facade to the aforementioned Spa, but designed by Vo Trong Nghia Architects. Below is a description culled from Archdaily,

The multistory hotel building, named the Babylon having a façade combines concrete louvers with greenery interspersed, is visually interesting landmark from direction of the sea coast. The green layer provides visual barrier that creates the separation from the road to enhance the privacy of the resort. The finishing material keeping its natural appearance of its base, achieves effeminacy and harmony with the surrounding nature. 

The building consists of 3 floors with 32 rooms. The layout is arranged in an L-shape embracing the swimming pool. Balconies overlooking the pool attract to water activities while still remain discreet and allow a private relaxation behind the green facade. The pool is both opened and discreet which is suitable for guests who enjoy relaxing in semi-private atmosphere that is totally immersed in the wonderful nature.

/Users/bastinmathilde/Desktop/Dan Ang resort zoom.dwg
Z:Projects156- The Empire_Da Nang12_printDrawing for publish
Z:Projects156- The Empire_Da Nang12_printDrawing for publish
Z:Projects156- The Empire_Da Nang12_printDrawing for publish
Z:Projects156- The Empire_Da Nang12_printDrawing for publish
Z:Projects156- The Empire_Da Nang12_printDrawing for publish
Z:Projects156- The Empire_Da Nang12_printDrawing for publish

The perimeter of the building is covered by a system of vertical concrete louvers with green vines which reduces direct sun shining while allowing the wind flow. For heat-resistant which minimizes thermal radiation in hot season in the tropical climate, the façade is working as a buffer space allowing plants to grow. 5x15cm precast concrete louver with wooden texture achieved from of formwork is utilizing the natural color of material to provide closeness with nature. 

12_view-from-corner
20_green-facade
21_green-facade
19_green-balcony
18_room-interior
17_green-facade-from-inside
16_coriddor
15_coriddor
14_corridor
11_green-facade
09_staircase-with-green-facade
08_staircase
07_entrance

Plants are present everywhere. The greenery has been planted in each and every space of the resort; it contributes to bringing nature into resort’s landscape. When guests approach the Babylon, they may feel like diving into a tropical nature through the green facade and corridor. Even from the bathroom, it is possible to capture plants through their balcony. 

The green façade consists of combination of trees and vines such as: Quisqualis indica climbing along the concrete louver, Vernonia elliptica, Spathiphyllum wallisii and Aglaia duperreana are planted along the corridors and balconies. The combination creates diversity of the vertical landscape.

06_green-facade
02_access
01_green-facade
05_night-elevation-from-pool
04_elevation-from-pool
03_view-from-pool

Project Details

Want to get your project published? GET STARTED HERE.