Eric Schmid Photography

Squirrel Park in Oklahoma, USA by Allford Hall Monaghan Morris features Compact Detached Homes Built from Shipping Containers

Architect
Allford Hall Monaghan Morris
Owner
Labyrinth, LLC
Location
Oklahoma City, Oklahoma, USA
General Contractor
Smith Design Co.
Civil Engineer
Wallace Engineering
Structural Engineer
Obelisk Engineering
Photography
Timothy Soar / Eric Schmid

Completed in 2018, the award winning Squirrel Park repurposes 16 shipping containers to create 4 single family homes set within a lush, park-like landscape.

Designed by Allford Hall Monaghan Morris, the development seeks to recreate the concept of the neighbourhood but on a smaller scale, reinforcing the idea of living together. It features shaded carports for each of the residences, all of which converge into a central walkway from where each home is accessed. Each home is built using 4, 40 foot shipping containers, stacked two on two, with the top two cantilevered to create a sheltered entrance porch at the front and a first floor terrace at the rear. Each home provides 2 bedrooms, 1.5 bathrooms and a compact living area with a semi-open kitchen.

Project Description

Responding in a sensitive and sustainable way to Oklahoma City’s imperative to increase density in existing residential neighbourhoods, Squirrel Park makes innovative use of modified shipping containers to create four single-family homes. Each offers around 130 sqm of living space, its unconventional interior layout contrasting with the modern, industrial exterior aesthetic.

The design reinterprets the components of a traditional neighbourhood street on a smaller scale, encouraging outdoor living and interaction. The unique nature of the site as a park-like environment will be enhanced through retention of existing mature trees, provision of shared outdoor spaces and new planting, and the addition of green roofs to assist energy efficiency and biodiversity. The site is located at the transition between the typical residential fabric along 32nd Street and the commercial corridor along Classen Boulevard. The single shared entrance and carport buffer the commercial property to the west while reinforcing the idea of living together.