The Inter Crop Office Building in Thailand by Stu/D/O Architects features overlapping cantilevers and a louvered facade. For an agricultural company, the design is in context, with one of it’s main features being the plants, a prominent part of it’s facade, the landscaping and one of the major experiences inside the building – many thanks to it’s glass facade and the “rice terraces”. The design is environmental, it takes cognizance of the tropical climate and caters to it. All of these features are deliberate enough to admit sufficient diffused sunlight, provide ample shading in the terraces and encourage their usage, all while reducing the dependence on air conditioners.

PROJECT DESCRIPTION

In rethinking a 7-storey office building for a leading agricultural trading company, we envision a new workplace experience by approaching the design with a concept of the ‘rice terrace’ that becomes an architectural embodiment of the company’s philosophy and business operation.

Drawings courtesy archdaily

Due to various site restrictions such as setback regulations, height limits, and the unusual site boundary, it became necessary for the architectural massing to be efficient in order to fulfill the functional requirements of the company. This was resolved by shifting the mass of each floor to slightly different from each other, creating a series of overlapping cantilevers and terraces. The simplicity of the stacked terrace has become a sophisticated solution allowing the local flora and fauna of the outdoor landscape to permeate into multiple areas and functions of the architecture.

This slideshow requires JavaScript.

Drawings courtesy archdaily

These ‘rice terraces’ become a flexible common area for all, encouraging an awareness of place to foster a sense of belonging and shared identity for the company as a whole. The overhanging eaves provide ample of shading for gathering, sharing, working outdoors during the day which allows for multiple and diverse use of space. This provides a natural and intuitive atmosphere for the overall workplace inciting connectedness and interaction over compartmentalization; dissolving the boundaries between the interior and the exterior.

Beyond functionality, we have created an environmental design strategy in accord with the tropical climate of Thailand. One of this feature includes the aluminum vertical fins of the facade that has become a multi-mediator between the exterior and the interior. In calculating the sun angle and its cycle, the dimensions of each fins was calibrated to resolve the orientation of the sun’s ray in all directions. More than a shading device, it also acts as a passageway for natural ventilation, and a privacy filter from the neighbouring residences. These vertical slats help to significantly reduce the reliance on air-conditioners by filtering over-exposed light and excess heats from the sun. The sheer mass of the ‘rice terrace’ on each floor also helps to soften the cooling load of the building acting as a completely natural insulation from the direct heat gain. This results in the creation of a microclimate for the building which helps to neutralize the imbalanced climate conditions that may arise.

We envision a working environment that is distinct from a typical office building, not only by seeking to create a new working experience that can become a catalyst to increase the quality of life for each office member, but also to extends beyond the site to become a green space for the surrounding context as well.

 

PROJECT DETAILS

  • Architects: Stu/D/O Architects
  • Location: Bangkok, Thailand
  • Team members: Apichart Srirojanapinyo, Chanasit Cholasuek, Supachart Boontang, Patompong Songpracha
  • Area: 3500.0 sqm
  • Project Year: 2018
  • Photographs: Chaovarith Poonphol
  • Manufacturers: Tree Concept
  • Landscape Architects: Field Landscape Studio
  • Structural Engineer: Wasan Thongpoon
  • Mechanical Engineer: MEE Consultants
  • Consultants: Rising Group
  • Contractor: Chaiwat Construction

No more articles

Pin It on Pinterest