SYNOPSIS

The Africa Fintech Foundry Headquarters is 550sqm co-working space in Lagos built out of shipping containers. Designed by Lagos-based studio, MOE+ Art Architecture, the building is described as “compact and spatially efficient” making good use of a total of 14 shipping containers (10 Nos 40ft and 4 Nos 20 ft containers). It features contemporary workspaces planned around a triple height atrium which is topped by a skylight as well as a roof terrace.

PROJECT DESCRIPTION [via archdaily]

This project is a technology accelerator and co-working space in Lagos, Nigeria. During the summer of 2016 a competition was launched to design a building for a team of software developers and system architects at the African Fintech Foundry. The brief was a contemporary and stimulating workspace for fostering innovation through the collaborative production and incubation of ideas. Also important was that the building be rapidly deployable and have a feeling of non-permanence.

DRAWINGS COURTESY ARCHDAILY

Lagos is a place where new technologies are being shaped, designed for the African consumer and the African marketplace within a burgeoning economy of over 22 million. The African Fintech Foundry has its headquarters in Victoria Island, Lagos where it is at the epicentre of a search for innovation in financial technology and e-commerce. Lagos is also a regional port city, historically connected to major trade routes and heavily engaged with traditional forms of commerce; thousands of new and secondhand shipping containers reach its port every day and are used and reused for decades, denting, scarring and rusting over time.

We have designed a compact and spatially efficient building from strategically stacking locally-sourced, old shipping containers. The project was executed in 3 months; through the aggregation of a simple base unit the structure and internal spaces were created with a narrow triple height atrium formed in the centre which terminates in an elongated skylight. On a constrained site the shifting containers result in overhangs which shade the ground floor exterior spaces and high level terraces for miniature gardens and outdoor sitting space. Glassy, bright interiors encourage the play of light within a restrained material palette of soft and dark greys while the central staircase, balustrades and entrance aim to communicate some of the vibrancy of the wider city in the distinctive yellow of Lagos’ “Danfo” buses and public taxis.

ABOUT MOE+ ART ARCHITECTURE

MOE+ Art Architecture is an office of urbanists, architects, artists, interiors + product designers based in Lagos. The office work is programmed along creative thinking, urban engagement, civic interventions, sustainability, exploration, collaboration and locally implemented solutions. We are driven by the collaboration between Art and Design.

PROJECT DETAILS

  • Architects: MOE+ Art Architecture
  • Location: 5 Ibiyinka Olorunbe, Victoria Island, Lagos, Nigeria
  • Principal Architect: Papa Omotayo
  • Project Lead: Olayinka Dosekun
  • Design: Papa Omotayo, Olayinka Dosekun, Hussein Jimoh
  • Implementation: Ade Shokunbi, Samson Akpuru, Edwin Amilegbe, Adekunle Muyibi, Frederick Ememu, Sunday Nwaozuru, Lekan Odejimi, Dapo Mebude, Alhaji Boytech, Christy Nsikan Umoh, Arsene Dansou, Ayo Sorunke
  • Area: 550.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Medina Dugger and Deji Atte
No more articles

Pin It on Pinterest