A modernist blend of concrete, brick and wood typify the Casa Ventura M22 by ESTUDIO 30 51 in Rio Grande do Sul, Brazil. Its contemporary tropical family home, that checks all the right boxes for me. Its bright, airy, spacious, modern, ….I  could go on. The planning is simple in its interrelationships and the flow from space to space is masterfully laid out around a large, almost communal atrium creating a truly connected home that allows the family stay together even if they’re in different spaces.

Heres a detailed description from the Architect,

This 5 bedroom residence was designed for a couple with three children in the south coast of the state. The residence was designed with the living room as the heart of the home. There all parts of the house communicate and the family interacts.

ca_090215_29-800x540 ca_090215_28-800x540 ca_090215_27-800x540 ca_090215_31-800x540

On the ground floor, a front balcony encourages traditional moments of interaction with neighbors. This balcony is fully integrated with the living and the dining room, which in turn integrates with the kitchen, with barbecue area, the garden and spa in the back.

We go up to the upper floor by a staircase in exposed concrete cantilever in a wall of the same material reaching a central void where the railling works as studies bench. This void divides the couple’s master bedroom at the front of the residence adjoins a generous balcony and bedroom of the children to back of the house.

ca_090215_08-800x533

ca_090215_09-800x533 ca_090215_10-800x533 ca_090215_11-800x1200 ca_090215_12-800x533 ca_090215_13-800x1200 ca_090215_14-800x1200 ca_090215_15-800x1200 ca_090215_17-800x533 ca_090215_18-800x533 ca_090215_19-800x1200 ca_090215_20-800x1200

From the inside of the house can be seen on one side the living room wall in old bricks that wins the two-story house and hides all wet area of the house (bathrooms and laundry area), and the other one can see the concrete wall – two parallel planes of raw material.

The external volumetric the house consists of a white prism intersected by a bricks volume – Added to these are on one side the exposed concrete wall holding the ladder and the other a pergola in the same material that serves as a shelter for vehicles.

ca_090215_22-800x1200 ca_090215_23-800x533 ca_090215_21-800x533 ca_090215_03-800x793

[via contemporist]

No more articles

Pin It on Pinterest