I like to keep my introductions original, but, in this case I’ll make an exception. This is an introduction to the synopsis of the Hill House in Melbourne, Australia designed by Andrew Maynard Architects, that really just gives you an idea of their approach in tackling this project.

Design is complex. There is little that is more complex to design than a home, however fundamental issues offer an architect a starting point; where is the sun? How do we capture it in winter, how do we exclude it in summer? The thin allotments that dominate Melbourne’s northern suburbs often provide indomitable constraints to solar access and therefore require the production of unorthodox ideas to overcome these constraints and convert them into opportunities.

Converting constraints into opportunities, is probably the singular thing that separates the successful from the unsuccessful. Seeing the possibilities amidst the seemingly impossible.

A narrow north facing site, (in a dense suburban area) with a backyard perpetually in shade all year round could seem nice until you build a two storey home which in turn creates deep dark spaces within the house due to a lack of solar access. This was the challenge.

The family of five the owned the home wanted to create something long term that could cater to their children as they grow and mature into adulthood. So rather than  extending further from the rear, the architects built a totally new structure that not only has access to the sun but also responds to it accordingly, in both the summer and the winter.

The result was a cantilevered volume atop a sloped core (the hill) that used to be the backyard. The greened slope is a particularly good idea as it keeps the essence of vegetated backyard alive while still provided the needed space and function of an additional structure. So you still technically have a backyard, it just doubles as an extension to your home in a truly ingenious fashion.

50a514ecb3fc4b263f000110_hill-house-andrew-maynard-architects_diagram3 50a514eeb3fc4b263f000111_hill-house-andrew-maynard-architects_diagram4 50a514eeb3fc4b263f000112_hill-house-andrew-maynard-architects_diagram2 50a514f4b3fc4b263f000114_hill-house-andrew-maynard-architects_diagram 50a514feb3fc4b263f000119_hill-house-andrew-maynard-architects_site_plan 50a514fdb3fc4b263f000118_hill-house-andrew-maynard-architects_plan2 50a514fab3fc4b263f000117_hill-house-andrew-maynard-architects_plan 50a514f9b3fc4b263f000115_hill-house-andrew-maynard-architects_section 50a514f9b3fc4b263f000116_hill-house-andrew-maynard-architects_elevation3 50a514eeb3fc4b263f000113_hill-house-andrew-maynard-architects_elevation2 50a514ebb3fc4b263f00010f_hill-house-andrew-maynard-architects_elevation

‘Borrowing’ landscaping from the neighbours creates a sense that the Hill house is enveloped in trees and greenery as opposed to the reality of its more suburban setting. The ‘old’ house is connected to the ‘new’ Hill house via a long, meter wide corridor (which also doubles as a fence) offering views of green space between the 2 houses via a large sliding window.

Its a marvelous testament to intentional and creative, problem solving design that takes an unorthodox approach to create something, both functional and beautiful.

hh_030412_03 hh_030412_50 hh_030412_48 hh_030412_47 hh_030412_46 hh_030412_45 hh_030412_44 hh_030412_43 hh_030412_41 hh_030412_38 hh_030412_36 hh_030412_34 hh_030412_32 hh_030412_24 hh_030412_23 hh_030412_22 hh_030412_20 hh_030412_19 hh_030412_12 hh_030412_11 hh_030412_10 hh_030412_09 hh_030412_08 hh_030412_07 hh_030412_06 hh_030412_05

Pin It on Pinterest