A GREEN OASIS: The Babylon by Vo Trong Nghia Architects

 

You may recollect a previous feature about the Pure Spa treatment center designed by MIA design Studio as part of the Naman Retreat Resort in Da Nang City, Vietnam.

Well here’s another component to the Retreat called The Babylon- A 32 room hotel with a similar facade to the aforementioned Spa, but designed by Vo Trong Nghia Architects.

/Users/bastinmathilde/Desktop/Dan Ang resort zoom.dwg Z:Projects156- The Empire_Da Nang12_printDrawing for publish

Here’s a description culled from Archdaily,

The multistory hotel building, named the Babylon having a façade combines concrete louvers with greenery interspersed, is visually interesting landmark from direction of the sea coast. The green layer provides visual barrier that creates the separation from the road to enhance the privacy of the resort. The finishing material keeping its natural appearance of its base, achieves effeminacy and harmony with the surrounding nature. 

The building consists of 3 floors with 32 rooms. The layout is arranged in an L-shape embracing the swimming pool. Balconies overlooking the pool attract to water activities while still remain discreet and allow a private relaxation behind the green facade. The pool is both opened and discreet which is suitable for guests who enjoy relaxing in semi-private atmosphere that is totally immersed in the wonderful nature.

Z:Projects156- The Empire_Da Nang12_printDrawing for publish Z:Projects156- The Empire_Da Nang12_printDrawing for publish Z:Projects156- The Empire_Da Nang12_printDrawing for publish Z:Projects156- The Empire_Da Nang12_printDrawing for publish Z:Projects156- The Empire_Da Nang12_printDrawing for publish

18_room-interior 19_green-balcony

The perimeter of the building is covered by a system of vertical concrete louvers with green vines which reduces direct sun shining while allowing the wind flow. For heat-resistant which minimizes thermal radiation in hot season in the tropical climate, the façade is working as a buffer space allowing plants to grow. 5x15cm precast concrete louver with wooden texture achieved from of formwork is utilizing the natural color of material to provide closeness with nature. 

12_view-from-corner 20_green-facade 21_green-facade 17_green-facade-from-inside 16_coriddor 15_coriddor 14_corridor 11_green-facade 09_staircase-with-green-facade 08_staircase 07_entrance

Plants are present everywhere. The greenery has been planted in each and every space of the resort; it contributes to bringing nature into resort’s landscape. When guests approach the Babylon, they may feel like diving into a tropical nature through the green facade and corridor. Even from the bathroom, it is possible to capture plants through their balcony. 

The green façade consists of combination of trees and vines such as: Quisqualis indica climbing along the concrete louver, Vernonia elliptica, Spathiphyllum wallisii and Aglaia duperreana are planted along the corridors and balconies. The combination creates diversity of the vertical landscape.

06_green-facade 02_access 01_green-facade 05_night-elevation-from-pool 04_elevation-from-pool 03_view-from-pool