The Whale is a housing project in Amsterdam designed by De Architekten Cie and developed back in 2000. Comprising over 200 apartments as well as office/rental space, the whale is a prime example of high density housing that does not compromise design. Its peculiar form and massing aid its function and optimise its location, thereby evolving its courtyard typology to be more effective for both residents and the public.

Here’s a breakdown of the building from the Architects,

Borneo-Sporenburg, a former harbour area along the shores of the IJ near Amsterdam’s inner city is intended to resemble in its density the Jordaan, a lively Amsterdam inner city quarter. The developers, however, requested a suburban programme from the municipality. This was granted on the condition that the required density of 100 dwellings per hectare would be achieved.

To achieve this urban concentration in a suburban programme, Adriaan Geuze of West 8 introduced a fresh typology: inspired by the surrounding water, he created a sea of low-rise buildings, given rhythm by the variation of blocks and open spaces. This rhythm recurs on a larger scale in the tapestry of land and water characterizing the whole area. The sea of low-rise buildings is interrupted by three enormous ‘meteorites’, both to throw into relief the low-rise landscape and to achieve the inner-city density.

The inner city character is reflected in yet another way: the 3.5 m high ground floors of the low-rise buildings create a programmatic flexibility that allows for both living and working.

By elevating the building on two sides – the line of the roof corresponding to the movement of the sun – the lower floors receive sunlight coming in from under the actual building. Accordingly, light and space have free access into the heart of the building. The result is a redefinition of the closed block: the inner area transforms the traditionally private domain into an almost public city garden.

The elegant, elevated form conceals the enormous programme: 214 apartments with business areas underneath and an underground car park on a plot as large as a football field.

As a consequence of its extraordinary design, The Whale consistently affords different views of the environment from various positions generating at the same time an enormous diversity of housing types in the lower and upper edges of the building in particular. Conservatories provide an expansive view of the Amster-dam inner city and across the expansive waters of the river IJ.

Some more images of ‘The Whale’ from across the web,

PROJECT DETAILS
  • Project architect: Frits van Dongen
  • Project team: A. Mout , R. Konijn , J. Molenaar , F. Veerman , Alejandro Hernandez – Moreno , W. Bartels
  • Client: Development company New Deal bv, Amsterdam
  • Program: 150 social housing , 64 private housing to rent, 1.100 m2 business accomodation, 179 parking spaces
  • Landscape designer: Adriaan Geuze, West 8 Landscape architects bv, Rotterdam
  • Contractor: Heijmans Bouw, Almere Stad
  • Structural engineer: Pieters Bouwtechniek, Haarlem
  • Date of commission: 1995
  • Date of construction: 1998 – 2000
  • Gross surface area: 35, 800 sqm
  • Volume: 100, 900 m3

 

No more articles

Pin It on Pinterest