The Rajasthan School in India by Sanjay Puri Architects features a Sheltered Courtyard with Angular Pathways

Designed in response to the region's hot climate, the school is extremely energy efficient with angled vertical walls serving as sun breakers, water reuse and recycling. and low energy consumption

Project TItle
Rajasthan School
Location
Ras, India
Area
8640 sqm
Client
Shree Cement Limited
Architects
San Jay Puri Architects
Design Team
Ishveen Bhasin, Ankush Malde, Pooja Prajapati
Photography
Mr. Dinesh Mehta

Imbibing the organic character of Indian villages & old cities, the Rajasthan School by Sanjay Puri Architects, is a low rise 3 level school with open, enclosed and semi enclosed spaces of varying volumes.

Taking cognizance of the desert climate of its location with temperatures in excess of 35°C for most of the year, each of the classrooms are north oriented to derive indirect sunlight . The auditorium , primary school and administration space occupy the southern side of the plot opening into a large sheltered open area towards the north beyond which the secondary school classrooms, library & cafeteria are located.

The semi-sheltered courtyard has multiple angular pathways, connecting the two parts of the school with landscaped play spaces that foster engagement. Traversed by a series of linear trapezoidal frames and sun-breakers, this focal area has a constantly changing shadow pattern depending on the sun direction throughout the day. The layout is intentionally fragmented allowing open landscaped spaces to be interspersed with the school’s learning spaces.

The entire school opens towards a multipurpose playground & athletics track on the northern side. The entire circulation is through open naturally ventilated corridors traversing & skirting the focal semi sheltered landscaped court in the centre. Angled vertical walls act as sun breakers to reduce heat gain from the east, west & south sides generating cooler internal spaces. The complete electrical power requirement is generated by the residual energy of a cement plant nearby. In addition, the entire water is recycled & reused. The building by its design is thus extremely energy efficient.

The organic layout creates a different character to each part of the school orienting each space with different views & different perceptions. The Rajasthan School derives its character from the organic old cities, with an informal layout, interspersed open & enclosed volumes, designed in response to the hot climate, creating a school that is exploratory in multiple ways. 

Want to get your project published? Get Started Here.