The Pod Living by Collection Developments, Takes a New Approach to Student Housing

Nigerian Developer, Collection Developments has set out to redefine the student and young professional living experience in Nigeria, creating an operational brand, The Pod Living, with its first property located at Ibeju-Lekki, targeting the Pan-Atlantic University students.

This augments a currently emerging need for students accommodation, designed to accommodate approximately 140 bed spaces within 3,000 sqm built floor area on a 2,400 sqm site. Residents are accommodated in a combination of en-suite single, dual, triple and quadruple bedrooms. Designed in-house by Collection Developments, the bed capsules which embody The Pod Living in the manner in which they have been created, conveniently offer each resident their own large desk with a reading lamp, notice pin board, book shelf, wardrobe and suitcase storage as well as their bed all as a single unit.  

Architecturally, the building defines and exudes prestige in design style, and practicality; giving it an urbanistic edge in modern day building design. For The Pod Living, style, form and function was extended in a productive way, incorporating minimalist design and contemporary architecture, creating a subtle connection of art and architecture with its surroundings. With its tectonic and distinctive appearance, the ensemble combines freedom of circulation, a properly planned maintenance approach, well lit spaces and effective volumes for air flow in various courtyards provided. The facility boasts three courtyards; one serving as a palm tree garden, the second serving as an outdoor table tennis court and the third serving as an outdoor gym.   

Towards the main entrance, the building buttresses a 2.5 meter cantilevered covering, designed from steel and polycarbonate sheets, leading into the industrial-like designed reception, contrasted by striking natural clay bricks and a subtle finish of tyrolean internally and externally. The reception also boasts exposed cable trays and mechanical pipes in the ceiling, an expansive white quartz reception desk and vertical narrow windows breaking the natural light shining into the space which leave reflections of striking rectangular patterns on the reception floor in daylight. The property also provides a canteen, convenience shop, a launderette, kitchenettes, study rooms, a common room, car parking, a bicycle rack and a unisex salon (constructed from a shipping container). 

Across the building specific colour palettes were used to evoke varied emotions of excitement, energy and enthusiasm particularly in the study rooms, common room and barbing salon to encourage productivity. The web-like screen walls that grace the façade of the building were purposefully built to be aesthetically pleasing, accentuating the boldness of the webs while concealing the mechanical ducts behind them, allowing sufficient ventilation and acting as an additional security measure for the room windows that open into them. The same installations were also used at the end of the corridors with similar purpose.

Overall the property harmoniously fuses style with practicality – ensuring optimal satisfactory use from its occupants and operational ease for the management team.

Would you like to publish your project(s)? Get started here

Subscribe
Subscribe to stay updated on featured projects, design news and insights across Africa.

I have read and agree to the privacy policy

THE DESIGN LIST