Thomas Mayer

SELCUK ECZA HEADQUARTERS IN TURKEY BY TABANLIOGLU ARCHITECTS

Nestled in Istanbul, Turkey, is the HQ of Selcuk Ecza Deposu, a 58 year old pharmaceautical company. Designed by Tabanlioglu Architects, the building is, as the architects describe it, a play on “Dynamic Massing and Spacious Interiors”.

The client’s desire was for the building to have a human scale, that was reminiscent of traditional Istanbul residences and mansions. As a result, the architects were able to create a campus of masses with shed-like roofs that interconnect and overlap, enveloped by a striking facade system which when put together, offer a unique aesthetic to the typology.

Here’s their description,

[dropcap size=big]T[/dropcap]he owner of the pharmaceutical company is an elderly couple who would like the house feeling at the office; accordingly, scales, organization and aesthetics refer to residential settings, traditional İstanbul mansions.

Juxtaposition of seven house-like volumes with hipped roofs forms the campus. The individual ‘houses’ integrate to each other either through gardens, roof gardens, upper or lower patios and paths and atriums. The brown color of the exterior brings up the soft wood effect and unifies the structure. Daylight enters through roofs and all transparent sides, creating a diffused lighting mood in the spacious internal space until the basement floor. To provide the balance of light and shadow and to increase the efficiency of passive climate control, the masses are enveloped with a designed mesh system.

selcuk-ecza-hq_14tabanlioglu-arch

selcuk-ecza-hq-tabanlioglu-arch-renderings-jpgselcuk-ecza-hq_15tabanlioglu-arch selcuk-ecza-hq_13tabanlioglu-arch

Three floors for office use and two underground floors are reserved for car parking of the five-storey structure. Above the car park, first basement floor is at the sunken garden level; besides offices, multi-purpose halls, staff dining hall, sports and lounge zone are located, with an easy access to the green landscape.

In addition to the wide windows, interiors of the basement floor receive daylight also through atriums. The main entrance to the building is provided at the ground floor, by way of a bridge, side bridges link the roof terraces. Atriums and interior gardens create social zones between offices, located at the ground floor.

“Private world” of both partners constructed as mezzanine duplexes at two ends of the top floor.

selcuk-ecza-hq_16tabanlioglu-arch selcuk-ecza-hq_17tabanlioglu-arch selcuk-ecza-hq_18tabanlioglu-arch selcuk-ecza-hq_20tabanlioglu-arch

TUR, Tuerkei, Istanbul, Selcuk Ecza Hauptquartier, Architektur von Tabanlioglu Architects 2014 | TUR, Turkey, Istanbul, Selcuk Ecza Headquarters, architecture by Tabanlioglu Architects 2014

selcuk-ecza-hq_22tabanlioglu-arch selcuk-ecza-hq_24tabanlioglu-arch selcuk-ecza-hq_25tabanlioglu-arch selcuk-ecza-hq_26tabanlioglu-arch selcuk-ecza-hq_19tabanlioglu-arch selcuk-ecza-hq_23tabanlioglu-arch

PROJECT DETAILS

LOCATION- ISTANBUL, TURKEY
CLIENT- SELCUK ECZA
YEAR- 2012-2014
STATUS- BUILT
TYPE- OFFICE
USABLE AREA- 22,900m2

[images courtesy arch2o]