SYNOPSIS

Located on Lillie Road, Earl’s Court, London, Peel Place is a development designed by Dexter Moren Associates which features nine family-sized townhouses expressed as a contemporary vernacular of the traditional London terraces/townhouses. The layout of the townhouses is a fine example of maximising daylight and ventilation, within a long, narrow, volume. Each unit features a single car garage and 4 sizable bedrooms, 4.5 bathrooms and large operable windows, as well as a lightwell/courtyard to help light and air penetrate to the core of the building.

ARCHITECT’S DESCRIPTION

Dexter Moren Associates (DMA) has unveiled Peel Place, a new £5 million development for Singaporean developer Favor Well Ltd, consisting of nine contemporary family-sized town houses aimed at the private rented market.  This small-scale, design-led scheme has transformed a constricted 2059 sqm (0.21Ha) brownfield site near Earls Court, with light filled rooms flowing naturally onto outside terraces and gardens, perfect for families and entertaining. The design rethinks the London townhouse deliberately moving away from homes with rear gardens. Peel Place responds to the need for larger, family or extended family-sized, houses in the private rented sector, where the trend is for one and two bedroom flats.

DRAWINGS/RENDERINGS COURTESY ARCHDAILY

The development includes a new street frontage of two houses on Lillie Road with another seven houses forming a terrace behind, perpendicular to the road. The terrace fronts onto a ‘mews-style’ space with a shared access and thoughtful landscaping, whilst the Lillie Road frontage is set back to allow for front gardens and vehicle parking similar to other properties in the street.

The external facades offer a play of high quality materials, elegantly proportioned shapes, and protruding and recessed planes to provide a strong rhythm and unified architectural expression across the mews whilst clearly identifying each property as an individual home.  DMA have deliberately avoided a pastiche of the various surrounding architectural styles, combining simple compositions with traditional materials and elements to add a distinctly modern chapter in the history and development of Lillie Road.

Inside the properties, DMA’s design for a full height atrium stairwell is one of the stand-out elements, linking together the internal and external spaces of the house in a light-filled central core. In the open plan kitchen and dining area stylish but hard wearing quartz black floor tiles flow seamlessly between the internal rooms and the outside terrace, with the floor to ceiling doors and glazing giving uninterrupted views between the spaces. In the bathroom, DMA chose bold anthracite grey for the floor and wall tiles, lightened by the curvaceous geometrical designs and buttery hues of the tiles on the features walls.

  • Architects: Dexter Moren Associates
  • Location: London, United Kingdom
  • Project Team: Herbert Lui, Paul Wells, Jesus Burgos
  • Area: 1784.0 sqm
  • Project Year: 2016
  • Photographs: Andy Stagg Photography
  • Manufacturers: DuravitHansgrohe, Solus Ceramics
  • Client: Favor Well Ltd
  • Landscape Architect: Craft Pegg
  • Planning Consultant: Indigo Planning
  • Structural Engineer: Michael Barclay Partnership
  • M&E Consultant: Milieu Consult
  • Quantity Surveyor: Beadmans
No more articles

Pin It on Pinterest