PARKRAND COLLECTIVE HOUSING IN AMSTERDAM BY MVDRV

An impressive, award-winning, collective housing project from MVDRV completed in 2007 features well over 150 housing units merged into a single, dynamic ‘block’ featuring individual terraces, a raised communal outdoor space, and striking aesthetic character.

The initial scheme was intended to be 174 small housing units located in three L-shaped buildings next to a small park, forming a part of the western garden cities of Amsterdam. However, Rotterdam-based MVDRV, developed a new scheme that relocates the housing into a compact but impressive volume which conserves more space and offers a larger park. Within a single, mansion-like block measuring 135 m long by 34 m high and 34 m deep, they created a ‘country estate’ of sorts which adds character to the park.

The programme includes five towers that are sandwiched between a large, raised communal patio and a series of rooftop penthouses. This creates an open and airy block, and offers different views from all directions. The semi-public patios is raised so that its overlooks the park.

The garden offers protection from rain and wind, secured access, and more intimate spaces and playgrounds. It will be used more frequently and by different people than the park. This area becomes a central space for the inhabitants, an outdoor ‘living room’. This idea is accentuated by the use of soft furniture, decorative walls, ceiling and floor finishes, plants, and ‘chandeliers’.

 

mvrdv_parkrand_concept

The towers are positioned in such a way that they do not block views from the neighbourhood to the park. They also allow all of the apartments a view to the park and an orientation to the sun. This is achieved by perforating the roof plate in three places.

The perforations are repeated at the ground floor, forming two courtyards that offer light, view and access to the apartments on the first level.With these techniques, the Parkrand building adds both more ‘garden’ and more ‘city’ to the developing Western Garden Cities of Amsterdam. It continues in the optimistic architectural tradition that characterizes the history of these neighborhood.


mvrdv_06parkrand mvrdv_01parkrand
mvrdv_04parkrand mvrdv_03parkrand mvrdv_02parkrand mvrdv_07parkrandmvrdv_09parkrandmvrdv_08parkrand

IMAGES AND DRAWINGS VIA ARCHDAILY
PROJECT DETAILS

Architects – MVRDV

Location – Geuzenveld, Amsterdam, The Netherlands

Partners in Charge – Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries

Area – 35000.0 sqm

Project Year – 2006

Photographs- Rob’t Hart

Project Team – Sandor Naus, Marc Joubert, Anet Schurink, Jeroen Zuidgeest, Marin Kulas, Sven Thorissen, Joanna Gasparski, Jaap van Dijk, Gabriella Bojalil, Arjan Harbers

Facilitary Office – W.M.B., Nijmegen NL

Structure – Pieters Bouwtechniek,

Delft NL – Jan Versteegen

Services and building physics – Cauberg Huygen Rotterdam NL

Graphic design signage – Thonik, Amsterdam NL

Face Brick Stone Collaborator – Royal Tichelaar Makkum NL

Design/furnishing of the outdoor “interior” space – Richard Hutten, Rotterdam NL

Budget – EUR 28.5 Million