Xu Xiaodong

Nashare Hotel in China by C+Architects and Naza Design Studio

Last updated:

The Nashare Hotel located in China is a rare gem with regards to environmentally conscious design. It goes beyond being ‘green’ with excessive amounts of vegetation planted in and around the building, but rather, a fusion of the raw environment with the new build.

Incorporating the surrounding rocky landscape, C+ Architects and Naza design studio, integrated the 12 room Nashare Hotel with large boulders and rock walls, to create a natural element to the design that is, in a word, unexpected. Rather than being blasted away, the rock formations find their place in the design as feature walls, demarcations and partitions offering a truly unique aesthetic and experience.

The hotel is built in a tranquil space consisting of acacias, pines and natural stones far away from the city. It’s an ideal hidden world for relaxation.

nashare-hotel_02carch-nasha

Nashare, related to “Naza Hotel” design series, has only 12 rooms and the vast majority of which are independent units. Every unit has a separated entrance and courtyard to ensure quiet and private home spatial experience. In addition, the magnificent ocean and forest could be seen from all rooms.

The relationship between the nature and design is achieved by elaborate design control in cooperation with environment. Creating an appropriate space to engage with nature is the main idea of Nashare. The house is the space carrier; therefore, “Invisible container” is the design concept.

nashare-hotel_13carch-nasha nashare-hotel_11carch-nasha

There are two room types. One is renovating the existing space, including container refurbishment. Another is placing the container on the hill after renovation. The rocks and trees create a great view for all rooms. Furthermore, the renovation and placement of containers are environment-friendly. In terms of the landscape, keeping an original status is achieved by reducing artificial elements and blurring the boundary between the architecture and surroundings.

nashare-hotel_03carch-nasha nashare-hotel_04carch-nasha

Dotted single unit congregates on site as a cluster, and each of them could completely engage with nature. Due to the level change, every unit has different height. Consequently, it looks like a vertical cluster. Although the house is separated from each other, they are connected by the path and views. Architecture as an “invisible container” is to emphasize the experience of nature.

nashare-hotel_05carch-nasha nashare-hotel_06carch-nasha

Exposed facade is painted in dark gray to merge into the shadow. In comparison of exterior gray, the interior warm wood color could reflect soft light to create a relaxing atmosphere especially at night. The design from space to furnishings is plain and unvarnished.

nashare-hotel_07carch-nasha nashare-hotel_08carch-nasha

The purity of environment provides an opportunity to present the design and art in Nashare. The hotel collaborates with designers, artists to provide a space for creation, displaying and communication. The space could host painting and photograph exhibitions and salons to combine relaxation and meditation in such a natural environment.

nashare-hotel_09carch-nasha nashare-hotel_10carch-nasha nashare-hotel_12carch-nasha nashare-hotel_01carch-nasha