House on a Hill: Hill House by Andrew Maynard Architects

Last updated:

I like to keep my introductions original, but, in this case I’ll make an exception. This is an introduction to the synopsis of the Hill House in Melbourne, Australia designed by Andrew Maynard Architects, that really just gives you an idea of their approach in tackling this project.

Design is complex. There is little that is more complex to design than a home, however fundamental issues offer an architect a starting point; where is the sun? How do we capture it in winter, how do we exclude it in summer? The thin allotments that dominate Melbourne’s northern suburbs often provide indomitable constraints to solar access and therefore require the production of unorthodox ideas to overcome these constraints and convert them into opportunities.

Andrew Maynard Architects

Converting constraints into opportunities, is probably the singular thing that separates the successful from the unsuccessful. Seeing the possibilities amidst the seemingly impossible. A narrow north facing site, (in a dense suburban area) with a backyard perpetually in shade all year round could seem nice until you build a two storey home which in turn creates deep dark spaces within the house due to a lack of solar access. This was the challenge.

The family of five the owned the home wanted to create something long term that could cater to their children as they grow and mature into adulthood. So rather than  extending further from the rear, the architects built a totally new structure that not only has access to the sun but also responds to it accordingly, in both the summer and the winter.The result was a cantilevered volume atop a sloped core (the hill) that used to be the backyard. The greened slope is a particularly good idea as it keeps the essence of vegetated backyard alive while still provided the needed space and function of an additional structure. So you still technically have a backyard, it just doubles as an extension to your home in a truly ingenious fashion.

50a514ecb3fc4b263f000110_hill-house-andrew-maynard-architects_diagram3
50a514eeb3fc4b263f000111_hill-house-andrew-maynard-architects_diagram4
50a514eeb3fc4b263f000112_hill-house-andrew-maynard-architects_diagram2
50a514f4b3fc4b263f000114_hill-house-andrew-maynard-architects_diagram
50a514feb3fc4b263f000119_hill-house-andrew-maynard-architects_site_plan
50a514fdb3fc4b263f000118_hill-house-andrew-maynard-architects_plan2
50a514fab3fc4b263f000117_hill-house-andrew-maynard-architects_plan
50a514f9b3fc4b263f000115_hill-house-andrew-maynard-architects_section
50a514f9b3fc4b263f000116_hill-house-andrew-maynard-architects_elevation3
50a514eeb3fc4b263f000113_hill-house-andrew-maynard-architects_elevation2
50a514ebb3fc4b263f00010f_hill-house-andrew-maynard-architects_elevation

‘Borrowing’ landscaping from the neighbours creates a sense that the Hill house is enveloped in trees and greenery as opposed to the reality of its more suburban setting. The ‘old’ house is connected to the ‘new’ Hill house via a long, meter wide corridor (which also doubles as a fence) offering views of green space between the 2 houses via a large sliding window. Its a marvelous testament to intentional and creative, problem solving design that takes an unorthodox approach to create something, both functional and beautiful.

hh_030412_03
hh_030412_50
hh_030412_48
hh_030412_47
hh_030412_46
hh_030412_45
hh_030412_44
hh_030412_43
hh_030412_41
hh_030412_38
hh_030412_36
hh_030412_34
hh_030412_32
hh_030412_24
hh_030412_23
hh_030412_22
hh_030412_20
hh_030412_19
hh_030412_12
hh_030412_11
hh_030412_10
hh_030412_09
hh_030412_08
hh_030412_07
hh_030412_06
hh_030412_05