A housing design proposal from MU Architecture that features peculiar housing prototypes intended to be high end lodges with a design inspired by native villages of the Island of Bigwin, Ontario, Canada. The design was intended for to provide housing for the clients of a renowned golf club on the Island, called Bigwin golf club.

The proposal divides the defined lot into 4 zones which represent different construction phases. The planning is largely low density with small groups of 4-5 units that allow for a high level of privacy and exclusivity.

18297previewlow880618297scv2comThe buildings are of scalable, modular typology, each with a triangular shaped floor plan in tandem with the pyramidal form of the structure which permits a plethora of views and layouts. The structure is also raised to rest on pillars, thus, limiting its footprint on the site and preserving the surrounding vegetation. The layouts are fairly simple, maximizing the chosen form with little to no wasted space.

The base module or volume split into two parts. The lower level features a large living room with fireplace, kitchen and dinette as well as a small washroom. A spiral staircase takes you up to a mezzanine level where the en suite master bedroom is located.

To create another configuration, a second module which is a single ensuite bedroom, smaller in size can be attached to the first and so on. This approach allows for maximum flexibility and personalisation, by simply combining different modules to meet with the desired client requirement.

18291previewlow880618291scv2com 18293previewlow880618293scv2com 18294previewlow880618294scv2com 18292previewlow880618292scv2com 18295previewlow880618295scv2com

18287previewlow880618287scv2com

18286previewlow880618286scv2com

18288previewlow880618288scv2com

18289previewlow880618289scv2com

 

The units are entirely prefabricated off site to be assembled on site. The prefabrication is composed of wooden composite elements with steel anchors with a facade of glass and copper insulation panels.

In bid to make every unit unique, the facades has being designed to respond to the specific orientation of where the unit is to be located on the site. This in turn determines the density and spacing of the glass and copper panels on the facade. The intention is for the copper to oxidate over time and blend in with the vegetative natural environment.

 

18284previewlow880618284scv2com

18282previewlow880618282scv2com

18279previewlow880618279scv2com

The design is arguably high end, but unquestionably contemporary and unique. Its form, feel and character are befitting for the surrounding environment, showing forth a progressive style that looks at prestige and opulence in a less traditional way but in a much more environmentally responsible manner.

 

[via archello]

Pin It on Pinterest