9txqE4SjWqU

[via dezeen]

Project director Paul Baker discusses Wilkinson Eyre’s award-winning cooled conservatories at Gardens by the Bay in Singapore in this exclusive video produced by Dezeen.

Gardens by the Bay is a large waterside park next to the Marina Reservoir in central Singapore. It features two huge glass houses designed by London architects Wilkinson Eyre, which won World Building of the Year at World Architecture Festival in 2012.

IMAGE COURTESY GRANT ASSOCIATES

“The project was to develop two cooled conservatories to accommodate a really extraordinary collection of plants that would never be able to grow in Singapore without an artificial environment,” Baker explains.

“The trick we explored was to get a really simple structure, a grid shell, as light as possible and stiffened by a series of ribs that stabilised the grid,” he explains. “That allowed us to have this totally clean internal view and externally it generated quite a strong form to both of the biomes.”

Baker explains that the conservatories were designed to provide very different experiences.

“There is no set path,…It is your own adventure. It is all about you making your own route and understanding and exploring the building.”

No more articles