PROJECT DESCRIPTION

A series of cascading courts between the house and the party wall forms the basis by which this semi- detached house is organized. From the outside one is scarcely able to see these courtyards due to the screening and deep shadows. The courtyards are covered with a glass roof and timber pergola, which makes them pretty much all weather spaces. Indeed they are open at the ends and that makes it a very breezy space and house which is ideal for our hot tropical climate.

This slideshow requires JavaScript.

Drawings courtesy Archdaily

The exterior elevations have an almost Japanese simplicity with the vertical timber screens and off form concrete walls. The timber screens gives the upper level bedrooms privacy from the road. At the entrance, one is greeted by a cascading water feature with an upper level planter. The main living areas on the ground level open to a bamboo garden on the side. The family room on the second level is a double volume space which fronts the main courtyard with a feature tree set in a middle of a water feature.

   

PROJECT DETAILS

  • Name: Cascading Courts
  • Type: 2 storey semi-detached house with attic
  • Location: Faber Drive, Singapore
  • Site Area: 409 m2
  • Gross Floor Area: 568 m2
  • Status: Completed 2017
  • Architect: HYLA Architects
  • Principal Architect: Mr Han Loke Kwang
  • Assistant Architects: Navin Rungsmai, Amanda Goh, Thomas Ong
  • Main Contractor: : Praxis Contractors Pte Ltd
  • Structural Engineer: GNG Consultants Pte Ltd
  • Photographer: Derek Swalwell

No more articles

Pin It on Pinterest