Soul Garden House in India by Spacefiction Studio Functions Around a Central Shaded Courtyard

The façade of the building features operable louvers made out of the same perforated mild steel that shades the courtyard offering both privacy and visual identity

Project TItle
Soul Garden House
Area
362 sqm
Location
Hyderabad, India
Architects
Spacefiction Studio
Engineering
Raghavendra (ALONUM Design)
Landscaping
Green Leaf Landscape
Fabricator
Fabtech
Photography
Monika Sathe Photography

The Soul Garden House in Hyderabad, India, is a 360+sqm, 3 bedroom courtyard home designed by indigenous architecture practice Spacefiction studio.

Cited on a small 170 sqm site, the design required an introverted solution with a garden at the center, around which the rest of the spaces function. Proximity to neighboring buildings also made privacy a primary consideration in developing the design. As such the façade of the building features operable louvers made out of perforated mild steel. This offers a certain degree of privacy from the neighbors as well as a unique aesthetic. The perforated metal louvers are opaque from the outside during daytime and when the light shines from within in the evening, they become transparent and shine like a yellow jewel.

To ensure more privacy, the aforementioned garden was lifted off the ground floor to accommodate parking, a room for the domestic staff and a games room. All services were pushed to the south as a buffer to the heat, while the living and dining areas surround the first floor garden. These spaces have operable, sliding glass doors to contain the air conditioning and when opened the whole length of the house behaves as a single space connected by the garden. Two bedrooms are pushed to the next higher level connected by a corridor with a concrete bench.

The central double height court is covered with mild steel, with laser cut perforations; parametrically designed to create privacy. The perforations are smaller where the adjacent building has an opening looking into the court and larger, where the building has a blank wall. This system is covered with glass on top and stainless steel mesh on the side as a protection from rain and insects. The filtered light through this powers the tropical growth of the garden below. A cutout allows light all the way to the games room in the basement below.  The garden also houses a fountain which brings the tropical environment alive with its sound of water. Wherever one is in the house they’re always aware of the elemental nature of the garden.

The master bedroom has an attached balcony which opens up inwards onto the garden below. The wardrobe features handmade cane work, a fast vanishing craft practice. The attached toilet is made transparent so the planters inside are visible, lit from the skylight above.

The kid’s bedroom has a balcony which opens onto the east. A play nook is integrated into the wardrobe which looks down onto the garden as well. The study room attached has a planter under a slit skylight which forms a focal point as one enters the room. The study area is lit with the eastern sun in the mornings which filters through the perforated screen and hits the study desk.

The flooring is a mixture of yellow & white cement oxide, handmade cement tiles, yellow tandoor and terracotta tiles. The ceilings are left exposed after the de-shuttering of concrete slabs.  Walls are mostly white with an occasional yellow highlighter.