SN-House in Indonesia by RUANGRONA Features a Facade Of Operable Wood Screens

Project Title
SN House
Location
Kecamatan Sumur Bandung, Indonesia
Area
400 sqm
Architects
RUANGRONA
Architect in Charge
Josephine Fitria, Monica Tiaradewi
Design Team
Amalia Dian Utami, Ghusni Fauzan, Grace Mananda
Engineering and Construction
Andreas Martin, Gudhome
Metal Works
Jeffrey Mario, Rigid Steel
Wood Works
Kaii Living
Photography
KIE

Located in the heart of Bandung, SN-House designed by Ruan Grona is an urban residence that combines with a boutique located on the ground floor of the residence.

The form of site is such that is not so wide and extends backwards, with the needs of clients who required a residence as well as a workplace and a comfortable and very spacious boutique showroom. The building was designed with a fairly compact layout including side garden openings which add a spacious impression and airy home.

Zoning in this residence is divided according to the floors, with the ground floor which functions as a public area, and the 2nd floor as a semi-private area, finally the 3rd floor which is a private area consisting of 1 master bedroom with 2 children’s rooms.

The client is a young couple with 2 toddlers, so safety for children was a major consideration in designing this house. Environmental conditions that tend to be informed the home’s inward orientation. The façade features an operable wooden screen that functions as a veritable ‘second skin’ which the residents can open and close randomly, to allow for proper air flow and cross ventilation within the home.

The interior color scheme is conceptualized to be neutral and the material palette minimal. All the furniture is either customized as per design or handcrafted on site as per details. Wood and metal became the key elements while developing the furniture. 

Want to get your project featured? Get started here