OVD525 is an exemplary 650 sqm home designed by Three14 Architects in Cape Town, that offers complete privacy on one side and amazing ocean views on the other.

The design combines a strong need for restricted views from neighbouring homes with a contextual response to the site’s location. It optimises the awe-inspiring views and creats generous spaces on multiple levels that have a seamless indoor-outdoor flow. Here’s a (robust) description from the architects,

OVD525 is a private home located in Bantry Bay, Cape Town. The steep mountainside site boasts un-disturbed views over Cape Town’s Atlantic Seaboard and Robben Island to the north and north-east. The city is seen in the distance towards the east and the iconic Lion’s Head Mountain towers over the house from the south. Western views take advantage of spectacular ocean-sunsets.

 

The owner had been living on the site in a home he built 10 years prior to our meeting. After bravely taking our advice to demolish the existing structure, the brief could be reconstructed and the design that followed tailored to the needs of the client and to unlocking the full potential of this privileged site while creating complete privacy from nearby neighbours.


The house was conceived as a series of horizontal slabs containing gardens, decks and pools which slide between two massy, shielding vertical elements at the flanking ends. These are constructed in planked, textured shuttered concrete and expressed internally in different ways; as a tactile and visual backdrop to bathrooms, bedrooms and living spaces, for display and storage, and as elements from which to carve out fireplaces and other features. Living spaces are formed in the voids between these slabs.


The master suite dramatically cantilevers over the external entertainment and pool area in order to capitalize on the views. It creates the planked concrete soffit of the main living level as it stretches out towards the horizon. A more delicate, double-skin screen – with integrated garage panels – is suspended over the entry forecourt and provides a dynamic street façade offering privacy whilst allowing light penetration and glimpses out towards the mountain.


The architecture of this home has a restrained, natural material palette, and is respectful of the importance of the ever-changing city and ocean vistas. The house is conceived, detailed and finished in an understated and unadorned manner, creating calm, flowing spaces that are easy to live in.

IMAGES © ADAM LETCH
PROJECT DETAILS
  • Architects: Three14Architects
  • Project Team: Kim Benatar, Sian Fisher, Miles Appelgryn, Daniel Moreau
  • Location: Cape Town, South Africa
  • Area: 650m2
  • Project Completion: 2016
  • Photographer: Adam Letch
(THIS PROJECT FEATURE IS AN ORIGINAL SUBMISSION FROM THREE14 ARCHITECTS. IF YOU’D ALSO LIKE TO FEATURE A PROJECT ON OUR SITE, SUBMIT AN ARTICLE OR, SHARE SOME KNOWLEDGE YOU CAN VISIT OUR SUBMIT PAGE FOR DETAILS ON HOW TO DO SO)
No more articles

Pin It on Pinterest