Hendra House in Australia by Wrightson Stewart and Barbara Bailey Contrasts a Pristine White with Earthy Tones

Last updated:
Project Details
  • Date: 2020
  • Project Type: Residential Extension & Refurbishment
  • Project Site: 913sqm
  • Project Area: 250sqm
  • Services: Concept Design, Design Development, Documentation, Building Design
  • Project Team: Ian Wrightson, Steven Stewart, Sheena Hanks, Ryan Chapman, Chloe Kelly
  • Collaborators: Barbara Bailey (Architect); JCW Builders (Builder)
  • Photography: Kylie Hood
  • Styling: Lynda Owen

Hendra Project consists of the original Post-War structure, a contemporary extension and a walkway that eases the transition between old and new.

Combining interior design by Wrightson Stewart and architecture by Barbara Bailey, there is a strong geometry to the floor plan that encourages multiplicity of function. This dictated by its bold angles and the way in which the two main structures interact, creating a clear understanding of ‘zoning’ that also manages to keep the clutter of family life under control.

The kid’s zone is housed within the original structure, with parents retreat and communal living in the extension. A transparent walkway allows connection to both zones and the streetscape, featuring a joinery unit that encourages exploration on the journey between zones.

A simple finishes palette reflects the architecture. Terracotta references the heritage of the area in a unconventional way that is both nostalgic and uniquely Brisbane. The various apertures and openings draw glimpses of the surrounding terracotta roof lines into the interiors. The kitchen island clad in terracotta continues this thread, finding inspiration from the Arts and Crafts movement and its philosophy of modest form and craftsmanship.

Would you like to publish your project(s)? Get started here

Subscribe
Subscribe to stay updated on featured projects, design news and insights across Africa.

I have read and agree to the privacy policy

THE DESIGN LIST